Amalia, Maxima

Prinses Amalia en haar bijzondere tiara

Prinses Amalia droeg op het gala in de Jordaanse hoofdstad Amman een tiara met een wel heel bijzondere geschiedenis.

Met haar ouders koningin Máxima en koning Willem-Alexander was prinses Amalia te gast bij het huwelijk van kroonprins Hoessein en prinses Rajwa van Jordanië in Amman. De festiviteiten omvatten een uitgebreid banket waar tiara’s werden gedragen.

Prinses Amalia maakte veel indruk in een rode avondjurk van Taminiau, maar The Court Jeweller keek vooral naar de tiara die zij droeg.

Pauw

Die komt uit de koninklijke verzameling en heeft een kenmerkend ontwerp, gebaseerd op de staart van een pauw. Het sieraad werd  in 1897gemaakt door Schürmann, met robijnen die toebehoorden aan koningin Sophie (1818-1877), de eerste vrouw van koning Willem III, als een parure, een bij elkaar horende set juwelen.

Van koningin Wilhelmina weten we dat ze de tiara met bijbehorende ketting en brohe heeft gedragen. De sieraden zij te zien op een portret dat van haar werd gemaakt.

Creatief

Koningin Wilhelmina schonk de pauwenparure aan haar kleindochter, prinses Irene, toen zij 18 werd in 1957. Irene droeg het setje jarenlang exclusief, maar later werd het ook gedragen door andere Oranjes, waaronder koningin Beatrix en koningin Máxima, en nu dus ook prinses Amalia.

Prinses Amalia is alleen wel creatief geweest in het combineren van de tiara met andere sieraden. In Amman droeg ze oorbellen en een broche die afkomstig zijn uit de tweede grote robijnparure van de familie, de Mellerio Ruby Parure. Die werd in 1888 als kerstcadeau door Willem III aan zijn tweede vrouw Koningin Emma gegeven.

eloise
KLIK HIER

The Court Jeweller/ANP

#Royaltynl