Ontwerp Zonder Titel (43)

Pailletten – geen royal kan zonder

We zagen dan ook vrijwel alle vrouwelijke royals in een kledingstuk waarin de glimmers waren verwerkt.

Voor het echte schitterwerk zijn pailletten ofwel lovertjes onmisbaar. Het woord paillette is afkomstig uit het Frans en betekent letterlijk ‘sprankelend’.

 Pailletten zijn niet iets van de laatste eeuw in de modewereld. Deze decoratieve, doorgaans ronde elementjes verschenen al honderden jaren eerder. Er bestaan zelfs aanwijzingen dat er al in 2.500 voor Christus gouden lovertjes werden toegepast op kleding en andere voorwerpen

in de Harappacultuur in Zuidoost-Azië.

In hun eerste vorm waren het gedroogde visschubben en speciaal behandelde insectenvleugels die aan kleding werden bevestigd. Vooral in India en Arabische landen waren deze glanzende details erg populair.

Hype

In Europa duurde het tot de 16e eeuw voordat kleding en accessoires ermee versierd werden. Na 1900 werd het een ware hype in de wereld van theater en dans. Niets geeft een mooier magisch lichteffect onder felle lampen op het toneel dan pailletten.

Tegenwoordig worden ze niet alleen op kleding en tassen verwerkt, maar ook om bijvoorbeeld schoenen extra cachet te geven.

Vroeger bestonden ze uit dun laagje parelmoer, zilver of klatergoud, nu is het veelal plastic. Ook de vormontwikkeling heeft niet stilgestaan. Naast het klassieke, ronde modelletje zijn er ook rechthoekige en allerlei fancy vormen als sneeuwkristallen en schelpjes.

De meeste lovertjes hebben centraal een gaatje, maar er zijn er ook die dat aan de rand hebben

Het voordeel hiervan is dat ze meer bungelen aan de stof, waardoor de effecten van het lichtspel sterker worden. Met dat doel zijn er ook pailletten die facetrandjes heb ben in plaats van puur plat zijn.

Ontwerper Jan Taminiau is een meester in het ‘schilderen’ met deze minischijfjes. Zijn japonnen worden zo vorm ge geven, dat er diepte in de pailletten komt en de jurk licht reflecteert op de juiste plaatsen waardoor het gaat ‘leven’.

Een feestelijker schouwspel is haast niet denkbaar.

Leestip

BESTEL HIER

Bron en beeld: Royalty