Insiya

Mooi! Koning spreekt moeder ontvoerde Insiya

De moeder van het naar India ontvoerde meisje Insiya heeft het koningspaar dinsdagochtend opnieuw gevraagd aandacht te besteden aan haar zaak.

Dat deed ze op de Dam in Amsterdam, waar Willem-Alexander en Máxima de Indiase president en zijn echtgenote ontvingen voor een staatsbezoek.

‘Ik heb de koning en koningin gesproken. Ze hebben mijn brief gelezen en gaan deze vandaag bespreken. Ze zijn zeer begaan met mijn zaak. Ze waren geëmotioneerd en zijn ervan doordrongen hoe belangrijk het is dat Insiya terugkomt naar Nederland, zegt Nadia Rashid dinsdag.

Ze stond dinsdag al vroeg op de Dam, met waarop behalve een foto van haar dochter ook een in het Engels geschreven vraag om de terugkeer van Insiya stond.

In een videoboodschap en een brief richtte zij zich vorige week tot de koningin: ‘Ik geloof erin dat uw steun en uw inzet Insiya terug kunnen brengen naar Nederland, naar huis’, zei ze toen. ‘Hoe mooi is het als dit staatsbezoek en deze vriendschap worden bezegeld met de terugkomst van Insiya naar Nederland?’

‘Hartverscheurend’

In 2019, toen het koningspaar op staatsbezoek was in India, betuigden koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun medeleven met Rashid. Zij zeiden toen haar situatie ‘hartverscheurend’ te vinden. Ook reageerde Máxima in 2018 op een eerdere brief en videoboodschap van de vrouw.

Volgens de organisatie die Insiya terug wil brengen, Team Bring Insiya Back, is zij een Nederlands staatsburger en wordt het meisje illegaal vastgehouden in India. In 2016 liet haar vader het toen 2-jarige kind ontvoeren uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. De ontvoerders zijn hiervoor veroordeeld tot celstraffen. De vader werd vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam bij verstek tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij weigert het meisje aan Nederland over te dragen. De moeder zegt geen contact met haar te kunnen krijgen.

LEES OOK:

MÁXIMA SCHRIJFT MOEDER ONTVOERDE INSIYA TERUG

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty

Bron: ANP