Máxima Opent Tentoonstelling Koninklijk Borduren, Verhalen En Vakmanschap

Máxima’s trots in Paleis Huis ten Bosch

Eindelijk was het dan zover, het moment waarop de nieuwe geborduurde gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis Huis ten Bosch bewonderd konden worden.

De broze, herhaaldelijk herstelde 18e-eeuwse Chinese gordijnen die het nogmaals ophangen niet zouden overleven, waren de aanleiding voor dit bijzonder geslaagde project. Destijds waren ze een kostbaar Chinees geschenk aan stadhouder Willem V, een benadrukking van de vriendschap en handelsrelatie tussen China en de republiek. De fijnzinnige, veelal door mannen handgeborduurde taferelen, verbeeldden een natuurrijk, mythisch en pastoraal China.

Bij de vervanging van de historische exemplaren werd besloten uit te gaan van drie voor ons land belangrijke hedendaagse thema’s: water, wetenschap en geschiedenis. Dit alles in brede zin, en de uitingen daarvan verdeeld over heel Nederland, van de Waddeneilanden tot Limburg.

Zestien landelijke borduurgroepen, waaronder jong en oud uit verschillende culturen, volgden net als koningin Máxima – die haar eigen borduurraam meebracht – de masterclass van meesterborduurster Anna Bolk.

‘Het is mooi dat we dit erfgoed voor Nederland samen hebben gemaakt, met het TextielLab en handborduurders uit het hele land. Het is een eerbetoon aan het ambacht en staat ook voor de kracht van samenwerking’, zei de koningin.

Leestip

BESTEL HIER

LEES OOK:

DIT WERK DEED MÁXIMA VÓÓR HAAR HUWELIJK MET WILLEM-ALEXANDER

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Royalty