Maxima En Willem Alexander

Koningspaar start bezoek Slowakije met gesprek over persvrijheid

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen aan hun driedaagse staatsbezoek aan de republiek Slowakije.

Zij gaan de eerste dag in gesprek over het belang van persvrijheid met onder anderen PersVeilig, staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media), minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Slowaakse media en vertegenwoordigers van de Nederlandse en Slowaakse politie.

Wandeling

Op dinsdag bezoeken Willem–Alexander en Máxima tijdens een historische wandeling door Bratislava, waar ook burgemeester Matus Vallo bij is, een monument voor de in 2018 vermoorde journalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Aansluitend vinden de gesprekken over persvrijheid en -veiligheid plaats op het Primacialny Paleis.

Vrijheid

Voorafgaand aan de historische wandeling en de gesprekken over persveiligheid ontvangt president Zuzana Caputova Willem–Alexander en Máxima op het presidentieel paleis. Daarna legt het paar een krans bij de Poort van de Vrijheid in het stadsdeel Devín, ter nagedachtenis aan degenen die tussen 1948 en 1989 zijn gedood tijdens een vluchtpoging ten tijde van het IJzeren Gordijn. De dag wordt afgesloten met een staatsbanket in Reduta. Daarbij zullen de president en Willem-Alexander een toespraak houden.

Leestip

BESTEL HIER

ANP