Koningspaar Op Staatsbezoek In Noorwegen, Dag 1

Koningspaar niet met trein, maar met vliegtuig naar Oostenrijk

Om daar te praten over een duurzame wereld.

Willem-Alexanders en Máxima vliegen naar Oostenrijk, voor een driedaags staatsbezoek. Dat staat in het teken van duurzaamheid. Om daar voor het oog zelf ook iets aan te doen, wordt tijdens een treinreis tussen Wenen en Graz gesproken met de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler.

Nadat ook gesprekken zijn gevoerd met Oostenrijkse ondernemers over duurzaamheid, vliegt het koningspaar weer terug naar Nederland.

Een gewone passagier die Economy vliegt van Schiphol naar Wenen en terug, stoot net zoveel CO2 uit als 427 wasjes, 149 keer 10 minuten douchen of 153 dagen tv-kijken. Voor passagiers van het regeringsvliegtuig zal dat een veelvoud zijn.

Klimaatproblemen

In zijn kersttoespraak afgelopen jaar sprak de koning over klimaatproblemen. ‘Die hebben we zelf gecreëerd en daarvan ondervinden we nu aan den lijve de gevolgen’, zei hij. Hij stelde dan ook dat het oplossen ervan ‘ons verhaal’ kan zijn.

Op Koningsdag, die dit jaar in Maastricht werd gevierd, werd niet met de milieuvriendelijkere trein gereisd. Toen pakte de koninklijke familie de bus. In 2017 reisde de koning wel per koninklijke trein naar Tilburg, waar Koningsdag werd gehouden. De afgelopen jaren heeft de Tweede Kamer de koning regelmatig opgeroepen vaker de milieuvriendelijkere trein te gebruiken.

LEES OOK:

WILLEM-ALEXANDER ÉN MÁXIMA ‘LEREN NIET VAN HUN FOUTEN’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron en beeld: ANP