Willem-Alexander en Maxima

Koningspaar in juni op staatsbezoek naar België

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in juni een staatsbezoek aan België. Ze zijn uitgenodigd door de Belgische koning Filip.

De reis staat gepland van 20 tot 22 juni en is volgens de RVD ‘een bevestiging van de uitstekende betrekkingen tussen de buurlanden, die historisch, sociaal en economisch nauw met elkaar zijn verbonden’.

Reis

Tijdens het bezoek is er onder meer aandacht voor ‘grensoverschrijdende samenwerking aan gedeelde uitdagingen, duurzame economische ontwikkeling en de verbindende rol van onderwijs, cultuur en wetenschap’.

Voor Willem-Alexander en Máxima wordt het staatsbezoek het eerste aan België sinds zij koning en koningin zijn geworden. Het laatste officiële bezoek aan de zuiderburen was in 2006, toen toenmalig koningin Beatrix Filips voorganger koning Albert bezocht. Willem-Alexander en Máxima gingen toen ook mee op reis.

Afscheiding

Met welk vervoermiddel koning en koningin de reis naar België maken is nog niet bekend. De vorige keer werd daarvoor het regeringsvliegtuig gebruikt.

Sinds de afscheiding van België van Nederland, bezegeld in 1839 met het verdrag van Londen, zijn er twaalf staatsbezoeken over en weer geweest. Filip en Mathilde waren hier in 2016 op staatsbezoek.

Tip van de redactie: Bernhard

KLIK HIER
KLIK HIER
BESTEL HIER

ANP