Koning Bezoekt Oefening Luchtmobiele Brigade Voor Inzet Op Navo Grondgebied Oost Europa (pool)

Koning oefent mee met Luchtmobiele Brigade

De troepen gaan op oefening in het oosten van Roemenië.

Willem-Alexander liet zich op de hoogte stellen van de vorderingen door Cas Schreurs, commandant bij de Luchtmobiele Brigade, en Pim Jacobs, commandant C-compagnie. Zij vertrekken deze zomer naar Roemenië om de NAVO-bondgenoot te steunen.

‘We trainen voor een wedstrijd die we eigenlijk niet willen spelen’, zegt Jacobs over het vertrek.

De 11 Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid, die zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig verplaatst.

‘Door onze aanwezigheid aan de oostflank van Roemenië willen we laten zien dat we onze relatie met de NAVO-bondgenoten koesteren. En we zijn daarmee solidair met de bevolking, die natuurlijk ook ongerust is vanwege de situatie in Oekraïne’, zegt Jacobs. ‘Wij staan aan de landsgrenzen. Wanneer de Russische ploegen onze kant op komen, laten wij zien: tot hier en niet verder”, zegt Schreurs.

Russen

De manschappen spraken met koning Willem-Alexander over hun ervaringen in het leger, over de gevoelens van het thuisfront en over de toekomstige missie. ‘Hij was aardig goed geïnformeerd”, zegt Mark Bakker, hoofd operatie bij het bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen. Zelf is hij net terug uit Roemenië. Van eind februari tot eind april hebben 150 militairen daar getraind. Voorlopig blijft Bakker daarom in Nederland, ‘maar je weet het met dit beroep natuurlijk nooit.

Koning Willem-Alexander deed mee aan een oefening, waarbij militairen een bezet huis binnenvielen. Er werd geschoten – uiteraard met losse flodders – en een deur opgeblazen. De koning hielp bij het geven van orders. De commandant bijvoorbeeld bepalen wat eerst gebeurt: een slachtoffer helpen of jezelf in veiligheid brengen. ‘Het was heel bijzonder dat de koning mee mocht doen aan de oefening, want we betrekken vrijwel nooit iemand zo interactief’, zegt Bakker. ‘De commandant nam het voortouw, maar hij vroeg wel aan de koning: Wat zou u nu doen?’

LEES OOK:

WILLEM-ALEXANDER GAAT NAAR OEKRAÏNE

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP