Kroondomein Het Loo

Koning mag subsidie voor natuurbeheer Het Loo houden

Koning Willem-Alexander hoeft een subsidie die hij in 2016 toegekend kreeg voor het beheer van Kroondomein Het Loo niet terug te betalen.

Dat meldt minister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer. Ze verklaarde een bezwaar dat was ingediend door Stichting De Faunabescherming ongegrond.

De Faunabescherming had onder meer bezwaar gemaakt, omdat de koning jaarlijks een deel van het Kroondomein voor enkele maanden afsluit voor het publiek. Dat gebeurt volgens de natuurorganisatie niet omwille van het natuurbeheer maar omdat het staatshoofd, al dan niet met gasten, zelf in het gebied wil kunnen jagen.

Toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam besloot evenwel in 2016 dat ook met die beperkte openstelling van een deel van het Kroondomein ‘het recreatief medegebruik van de natuurterreinen voldoende is gewaarborgd’ en stemde in met de subsidie. Van der Wal ziet geen reden daarop terug te komen.

De koning heeft voor de komende jaren opnieuw subsidie aangevraagd voor natuurbeheer op het Kroondomein, voor het gedeelte dat in het najaar niet voor het publiek toegankelijk is.

LEES OOK:

TIENTALLEN DEMONSTREREN TEGEN SLUITING KROONDOMEIN HET LOO

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP