Austria Netherlands Royals

Koning haalt schouders op over peilingen

‘Peilingen doen me niet zoveel.’ Dat zei koning Willem-Alexander over het matige rapportcijfer dat hij ontving. Wel is hij bij met kritiek.

 

Woensdagochtend publiceerde de NOS een peiling waaruit bleek dat het vertrouwen in de koning steeds meer daalt.

‘Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek’, zegt de koning. “Als je die niet krijgt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand.”

Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo kwam naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder ging het om 57 procent van de Nederlanders. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Een jaar eerder was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

Koning Willem-Alexander benadrukt wederom het belang van vrijheid op een dag als Koningsdag, vooral nadat de feestdag vanwege corona twee jaar niet door kon gaan met publiek. ‘We zien in Oekraïne wat dit betekent’, zegt hij ook over het belang van vrijheid. ‘We genieten van het feit dat we het weer samen kunnen vieren.’ Koningin Máxima heeft vooral het gevoel van verbondenheid en het samen genieten’ gemist.

LEES OOK:

‘DRASTISCH BESLUIT’ NA AMALIA-REL

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: NOS