Willem Alexander Veteranendag 2022

Kijken: Willem-Alexander tankt gevechtsvliegtuigen bij in de lucht

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een vlucht gemaakt in een tankvliegtuig.

Na een uitgebreide briefing nam de koning plaats in de cockpit van een zogenoemd MRTT-vliegtuig voor een oefening boven de Waddenzee. Hij hielp bij het bijtanken van gevechtsvliegtuigen.

Vliegbasis Eindhoven ondersteunt onder meer bij crisisbeheersing, evacuaties, humanitaire missies en het bijtanken van vliegtuigen in de lucht. Dat laatste werd woensdagmiddag ten noorden van de Wadden geoefend met verscheidene gevechtsvliegtuigen, waaronder F16’s en F35’s.

Koning Willem-Alexander kwam woensdagochtend in zijn militaire uniform aan in Eindhoven, waar hij ‘zijn’ crew voor die dag bij aankomst groette met een saluut. Na een briefing over de controle van het vliegtuig, het voorstellen van zijn crew en het bespreken van de weersomstandigheden, kon het toestel vertrekken.

Het bijtanken gebeurt via speciale slangen, die uit de onderkant van het vliegtuig of uit de vleugels komen – afhankelijk van het vliegtuig dat komt tanken. Koning Willem-Alexander hielp de zogenoemde Air Refueling Operater (ARO) bij het bedienen van deze slangen.

Koning Vliegt Mee Met Luchtmacht (pool)
Koning Vliegt Mee Met Luchtmacht (pool)

LEES OOK:

WAT DOET DE KONING HIER?

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP/koninklijkhuis