Maxima Tiara1

In beeld: de tiara’s van de Oranjes

De pracht en praal van een koninklijke look. Wat zijn we gefascineerd door die juweeltjes boven op de hoofden. Tiara’s!

Zo is er de Württemberg-tiara. En de Zonnestraal-tiara. En nog veel meer. Misschien herken je er wel eentje, die door Máxima, Mabel of Amalia is gedragen tijdens een staatsbanket, inhuldiging of huwelijk.

Bloementiara

Een pronkstuk dat stamt uit de tijd van koning Willem III. Destijds kostte het laten maken van deze tiara 50.000 gulden. De naam is passend: 3 bloemen (ver)sieren dit juweel. Boven op de tiara kunnen 5 sterren geplaatst worden. En de diamanten kunnen vervangen worden voor robijnen.

Een jonge Beatrix met de bloementiara

De Württemberg-tiara

Gemaakt voor Wilhelmina, voor haar inhuldiging. 50 parels heeft het sierstuk maar liefst. Beatrix droeg ‘m tijdens haar huwelijksceremonie. En daarna ook nog veelvuldig. De naam ‘Württemberg’ is een verwijzing naar koningin Sophie. Zij was een van Württemberg-prinses. Een tiara van haar zou zijn gebruikt om deze tiara te maken, maar het is niet zeker of dit klopt.

Máxima draagt de Württemberg

Zonnestraal-tiara

Met zonnestralenmotief. Het meest bekend geworden doordat Mabel ‘m droeg op haar huwelijksdag, met Friso. Bijzonder stukje geschiedenis is dat het juweel oorspronkelijk een collier was, maar ook als tiara gebruikt kan worden. Lang geleden gemaakt door Mellerio en in 1888 door de Oranjes aangeschaft. Destijds had het ook bruine diamanten, maar die zijn alle vervangen voor witte.

Mabel op haar huwelijksdag

Saffieren tiara

Majestueus! Een fors hoofdjuweel en het blauw springt meteen in het oog. Máxima droeg het tijdens de inhuldiging van Willem-Alexander. Geweldig met haar koningsblauwe jurk van ontwerper Jan Taminiau. Deze tiara heeft maar liefst 655 geslepen briljanten en 33 Ceylon-saffieren. Gemaakt door Vita Israël en voor 100.000 gulden gekocht door, daar is-ie weer, koning Willem III, voor zijn vrouw Emma. Het is in 1928 en ook in 2013 aangepast. Met name om het 700 gram wegende pronkstuk comfortabeler om te dragen te maken.

Máxima en Beatrix met de ‘blauwe beauty’

Parelknoop-tiara

De parels ogen als knopen, met daaromheen steeds diamanten. Gedragen door Beatrix tijdens haar inhuldiging en door zusje Margriet op haar huwelijksdag, met Pieter van Vollenhoven. De parels kunnen vervangen worden door sterren, een keuze die Máxima meermaals maakte. De tiara stamt uit 1965, een ‘nieuwtje’ dus, al zijn de parels wel oud: uit de tijd van koningin Sophie.

Máxima kiest voor de sterren in plaats van de parels

Bron: All Things Royal, RVD

Beeld: ANP, Instagram @dutchroyaljewels

#Royaltynl

Door: Marije Kersten

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.