Saluutschoten

Horen: saluutschoten voor Elizabeth

Een mooie, maar luidruchtige traditie. Hoe zit dat eigenlijk bij ons?


De queen was gisteren jarig en viert bovendien een jubileum. Het Britse leger pakte uit met saluutschoten.


In Nederland kennen we de traditie ook. Die is aan zeer strenge regels gebonden. Zo mag er alleen worden geschoten op bevel van de minister van defensie of de koning, door de 11e afdeling rijdende artillerie.


Wordt een erfprins of –prinses geboren, dan wordt geschoten met tussenpozen van seconden.Gedurende het afgeven van saluutschoten bevindt zich nabij de commandant van de saluutbatterij een onderofficier die met luide stem het aantal schoten telt.

Het aantal af te geven saluutschoten bedraagt voor de koning 35, zijn echtgenote krijgt er 2 minder, de andere prinsen en prinsessen moeten het met 21 doen. Dat krijgen ook de gouverneurs van een rijksdeel, en buitenlandse staatshoofden en vorsten.


Tot 1983 werd bij de geboorte van een mannelijke troonopvolger 101 keer geschoten. Was het een meisje, dan kreeg ze er 51. Dat onderscheid is nu weg. Bij de geboorte van Amalia klonken 101 schoten.


Waarom precies 101

Als eerbetoon aan koningin Beatrix werden op de dag van de abdicatie 30 april 2013 vanaf het fregat Zr. Ms. Evertsen op het IJ 101 saluutschoten afgevuurd. Dat aantal, omdat 100 staat voor een groot aantal, het laatste schot symboliseert de onbegrensdheid van de koning.

Vanaf het moment dat koning Willem-Alexander en prinses Máxima zich vanaf het paleis naar de kerk begaven, vuurden de Gele Rijders, tegelijkertijd vanaf het Marine Etablissement aan de overkant van het IJ elke 5 seconden een saluutschot af, totdat het paar in de kerk gearriveerd was..

Minuutschoten, afgevuurd met tussenpozen van een minuut, worden afgegeven vanaf het ogenblik dat de koning op Prinsjesdag het paleis verlaat, tot hij weer terug is.

LEES OOK:

SALUUTSCHOTEN TER ERE VAN 68 JAAR ELIZABETH OP DE TROON

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.


Bron: Wikipedia