Ariane, Maxima, Willem Alexander, Amalia, Alexia

Hoe is Koningsdag eigenlijk ontstaan?

De verjaardag van prinses Wilhelmina groeide aan het eind van de 19e eeuw uit tot een nationale feestdag.

 

De verjaardagen waren namelijk altijd een mooie gelegenheid om het volk bij elkaar te brengen en de eenheid van het land te versterken. Door de jaren heen zijn de verjaardagen uitgegroeid tot een groot volksfeest.

Vrijmarkt

Vanaf 1971 wordt er tijdens het feest een vrijmarkt gegeven. De jaren daarvoor begon dit al een beetje als een soort traditie in Amsterdam, waarna het uitgroeide tot een standaard onderdeel van Koninginnedag en Koningsdag.

Vrijmarkt op de Spui in Amsterdam, 1982. Fotocollectie Anefo via www.nationaalarchief.nl

Lintjesregen

Rond Koningsdag regent het altijd Koningsdag lintjes. Burgers die iets bijzonders hebben gedaan kunnen waardering krijgen met deze koninklijke onderscheiding. De geschiedenis van de lintjes stamt helemaal uit 1815, toen het Koninkrijk der Nederlanden gesticht werd.

Koningsdag als immaterieel erfgoed

Aangezien Koningsdag is uitgegroeid tot een levendige traditie die heel Nederland samenbrengt, past het feest goed op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed waarvoor Nederlandse tradities voorgedragen kunnen worden. Om immaterieel erfgoed te kunnen beschermen neemt Nederland deel aan het UNESCO verdrag. De Koninklijke Bond heeft Koningsdag voorgedragen en zij doen dan ook hun best om de traditie in de toekomst voort te blijven zetten.

Wat zullen de Oranjes van zich laten zien met Koningsdag?

 

 

 

 

Tip van de redactie

fitbit
BESTEL HIER