Willem Iii, Lodewijk Xiv

Historie: Oranje tegen de Zonnekoning

‘Als het aan mij lag, zou het altijd vrede blijven’, zei stadhouder Willem III (1650-1702) ooit tegen een Franse diplomaat.

‘Als het aan mij lag, zou het altijd vrede blijven’, zei stadhouder Willem III (1650-1702) ooit tegen een Franse diplomaat.

Zou hij het echt hebben gemeend? Zijn hele leven werd juist bepaald door oorlog. En de strijd was altijd gericht tegen koning Lodewijk XIV (1638-1715). De Franse vorst had maar een kleine aanleiding nodig – zijn persoonlijke uitleg van het erfrecht was soms al voldoende – om zijn troepen een ander land te laten bezetten.

Tentoonstelling

Willem walgde alleen al bij de gedachte aan een oppermachtig Frankrijk en deed er tijdens zijn leven alles aan om de Franse macht in te perken. In de tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje, Slaags aan de Maas wordt de strijd tussen Lodewijk en Willem toegespitst op Limburg en Maastricht, dat de Franse troepen in 1673 innamen.

Noodkist

Lodewijkvond de stad zo belangrijk dat hij zelf aanwezig was bij de verovering. Willem probeerde de stad in 1676 tevergeefs te heroveren. Veel inwoners van Maastricht zaten daar overigens helemaal niet op te wachten. Verontruste burgers liepen met een noodkist van Sint Servaas door de stad om God te smeken toch vooral katholiek te mogen blijven.

Campagnebeeld 1080x1080 1 Scaled 1
Campagnebeeld 1080×1080 1 Scaled 1

De rest van dit verhaal lees je in het nieuwe Royalty magazine. Of neem zo’n handig en voordelig abonnement!

eloise
KLIK HIER

#Royaltynl