Beatrix

Geen onderzoek naar hout Groene Draeck

Er komt geen onderzoek naar de herkomst van het hout dat is gebruikt voor de renovatie van de Groene Draeck.

Dat laat demissionair premier Mark Rutte namens de ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel weten na Kamervragen over het zeiljacht van prinses Beatrix. RTL Nieuws meldde eind juli dat bij de renovatie gebruik was gemaakt van omstreden teakhout uit Myanmar.

Cadeau

Beatrix kreeg het jacht van de Nederlandse bevolking cadeau voor haar achttiende verjaardag. Ook het onderhoud heeft zij cadeau gekregen, maar meerkosten – zoals deze renovatie – betaalt zij zelf. De demissionair premier benoemt dat het openbaar belang bij de renovatie ‘niet geraakt’ is en dat de herkomst van het hout niet te achterhalen is. Daarom volgt er geen onderzoek.

Drie ervaren dekkenbouwers hadden aan RTL Nieuws laten weten dat het bij de Groene Draeck zeker om teakhout uit Myanmar gaat. Dat is af te leiden uit de jaarringen in het hout, de vettigheid in het hout en de fijne nerf. Het product is om die redenen geliefd bij het maken van schepen. De dictatuur in Myanmar wordt mede gefinancierd door houtkap en teakhandel, aldus RTL Nieuws. Daarnaast is het materiaal omstreden, omdat het door de hoge opbrengst bijdraagt aan de snelle ontbossing van Myanmar.

Teak

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet toen weten dat inderdaad gebruik is gemaakt van teakhout, maar dat niet precies te achterhalen is waar het hout vandaan komt. De benodigde papieren daarvoor zijn er niet meer. De RVD liet weten dat Beatrix het zou ‘betreuren als door de opdrachtnemer of de leveranciers de geldende wet- en regelgeving niet zou zijn gevolgd of wanneer er niet zorgvuldig gehandeld is’.

ANP

#Royaltynl