Amalia (3)

‘Foto Willem-Alexander markeert kantelpunt’

De Spaanse krant Vanitatis/El Confidential denkt dat de Oranjes voor een nieuwe koers aan het kiezen zijn, met meer Amalie en minder Máxima.

Aanleiding voor die gedachte, zijn de nieuwe staatsieportretten voor het 10-jarig regeringsjubileum van Willem-Alexander.

‘De vorst en zijn vrouw Máxima waren niet de hoofdrolspelers van het gedeelde kiekje’, schrijft de krant, die ook de aanwezigheid opmerkte van prinses Beatrix:

‘Dit herinnerde niet alleen aan het belang van het verleden, het heden en de toekomst van de Nederlandse koninklijke familie, maar zette ook de 19-jarige troonopvolgster weer in de schijnwerpers.’

Meer Amalia

Volgens Vanitatis duiden de foto’s erop, dat in de Europese monarchien meer aandacht komt voor een nieuwe generatie. Meer Amalia, minder Máxima.

‘De afgelopen maanden heeft Amalia van Nederland steeds meer bekendheid gekregen door haar werk binnen de Nederlandse koninklijke familie. Hoewel vergezeld door haar ouders, maakte de toekomstige koningin eind januari haar eerste officiële reis naar de Caribische eilanden. Daar begon zij zich bewust te worden van haar positie en ook enkele vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een succesvol vorstin te zijn.’

Goede werk

‘Haar goede werk heeft ertoe geleid dat zij de vertegenwoordiger van het Koninklijk Huis der Nederlanden is bij een van de belangrijkste gebeurtenissen in de recente geschiedenis: de receptie in het Verenigd Koninkrijk voor de gasten die zijn uitgenodigd voor de kroning van Charles, die op de avond van 5 mei in Buckingham Palace zal plaatsvinden. Willem-Alexander en Máxima zullen in Amsterdam zijn om het concert bij te wonen ter gelegenheid van de Nationale Bevrijdingsdag, waarmee het einde van de Duitse bezetting in 1945 wordt herdacht. Zij hebben ervoor gekozen hun eerstgeborene deze rol toe te vertrouwen, met de steun van haar grootmoeder, prinses Beatrix.

Voorbeeld

‘Ongetwijfeld is dit het zoveelste voorbeeld dat het Europese land steeds meer een voortrekkersrol gaat spelen in de betrokkenheid bij de figuur van de opvolger, ten koste van de monarchen zelf.’

Vanitatis/ANP

#Royaltynl