Willem Alexander En Johan Cruyff

Dit is de favoriete voetbalclub van Willem-Alexander

En dat is allemaal lang geleden zo gekomen door niemand minder dan Johan Cruyff, de beste speler die ons land heeft voortgebracht.

Gekroonde hoofden moeten er voor iedereen zijn, dus een favoriete voetbalclub kom je niet vaak tegen. En als ze al een favoriet hebben – en wie heeft dat niet – houdt dat voor zich.

Een uitzondering op die regel is al heel lang prins William. Die juicht voor de Engelse middenmoter Aston Villa.

Godenzonen

Koning Willem-Alexander kreeg een voetbalhart en liefde voor Ajax dankzij Johan Cruijff. In de podcast Door de ogen van de Koning vertelt hij in gesprek met radio-dj Edwin Evers over zijn voorkeur voor de godenzonen.

Volgens Evers is voetbal een onderwerp waar mensen voorzichtig over moeten zijn, maar de koning ‘durft het gewoon aan en dat is dankzij Cruijff’.

De koning vertelt dat hij als kind naar een voetbalwedstrijd ging en daar in de pauze Cruijff ontmoette. De voetballer beloofde de toenmalige prins naar hem te zwaaien als hij een doelpunt had gescoord, wat gebeurde. ‘Daar is mijn liefde voor Ajax begonnen.’

Messi

Willem-Alexander noemt voetballers de beste ambassadeurs voor een land: ‘Van Basten, Gullit, Rijkaard, Cruijff.’

Opmerkelijk, omdat hij zelf ook een ambassadeur voor ons land is.

Hij vertelt dat hij overal ter wereld mensen ontmoet die Nederlandse voetballers kennen:

‘Het is bijzonder wat voor invloed grote sportlui overal ter wereld kunnen hebben.’ Hij vertelt dat hij ooit door een kind in Kenia herkend werd als de man die een beker aan Lionel Messi had uitgereikt. Dat was in 2005 gedaan bij het WK voetbal onder 20, dat toen in Nederland plaatsvond.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
BESTEL HIER

ANP

#Royaltynl