Willem-Alexander

Deze hoogleraar vindt dat de koning gewoon belasting moet betalen

Tornen aan een monarchie is lastig voor een zittende regering, laat de geschiedenis zien. Een hoogleraar van de Radboud Universiteit in Nijmegen denkt en vindt dat het anders moet kunnen dan het nu gaat.

Je hebt vast gelezen over de aanstaande rechtszaak van Het Republikeins Genootschap. Dat wil dat de invloed en macht van onze koning ingeperkt wordt. Met als voornaamste argument dat ene niet-gekozen staatshoofd überhaupt geen macht in een land zou mogen uitoefenen.

Er is vaker discussie over het reilen en zeilen van ons koningshuis. Veel mensen zijn en blijven fan en volgen onze royals op de voet (zo ook wij). Maar er zijn door de jaren heen ook tegengeluiden geweest. Over hoge toelages. Belastingconstructies. Villa’s in het buitenland. Onderhoud van schepen en paleizen. En ga zo maar door.

Hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert denkt en vindt dat het anders moet kunnen. Dat de koning formeel niet meer tot de regering zou moeten behoren. En wel gewoon belasting moet betalen. Met het schrappen van bevoegdheden die hij nu – op papier – nog wel heeft, kan hij dan in de toekomst geen beslissingsmacht meer uitoefenen.

Bovend’Eert vindt verder dat het Koningshuis op eenzelfde wijze moet worden bekostigd als andere overheidsdiensten. Met een normaal budget en een gewoon salaris voor de koning. Waarover hij dan óók gewoon belasting betaalt. Volgens de hoogleraar moeten alle kosten voor het Koningshuis op één begroting, zodat alles open en transparant wordt.

Koningsdag Op Paleis Huis Ten Bosch

LEES OOK:

Willem-Alexander ‘kijkt’ een potje biljart mee

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis