Koningsdag (2)

Details Koningsdag bekend

Rotterdam ontvangt koning Willem-Alexander en zijn gevolg op Koningsdag 27 april met een, naar eigen zeggen, typisch Rotterdams programma.

De dag begint op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid waar de koning allereerst wordt toegezongen voor zijn verjaardag.

Vijftig kinderen van vijf scholen uit de buurt verwelkomen de koning en het gezelschap met een speciaal gecomponeerd lied.

Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van muziek en dans. Verder zijn er acrobatische trucs van leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van Compagnie XY.

Talenten

Iets verderop vermaakt de bekende straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat het gezelschap. Zangeres Glenda Peters sluit met het lied Rotterdam het eerste deel van de dag af.

Vanaf de Maashaven volgt het tweede gedeelte per watertaxi. Het gezelschap vaart onder meer langs het voormalige passagiersschip ss Rotterdam, waar op het achterdek het project Rotterdans je mee? van het Scapino Ballet wordt uitgevoerd. Het koninklijk gezelschap vaart verder onder de Erasmusbrug door naar Plein 1940, waar het derde deel van de dag begint bij het herinneringsmonument De Verwoeste Stad van Zadkine.

Muziek

De familie wandelt verder richting de Blaak, waar onder meer muziek is van de Hermes House Band. Op deze plek staan ook beatboxers, straatbasketballers en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior vertonen hun kunsten. Verder zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breakdancers Menno van Gorp en India Sardjoe.

Op een groot podium op de Binnenrotte bij de Markthal zijn er tenslotte optredens van artiesten uit de Rotterdamse regio zoals Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Op het podium nemen de koning, zijn gezin en de familie afscheid van het Rotterdamse publiek. De festiviteiten gaan daarna nog tot 17.00 uur door. Op andere plekken in de stad zijn ook optredens.

Juliana
KLIK HIER

ANP

#Royaltynl