Bevrijdingsdag 2020: zo kun je het nog wél vieren

Net als Koningsdag/Woningsdag vorige week en Dodenherdenking op een vrijwel lege Dam gisteravond, zullen we ons ook deze Bevrijdingsdag nog lange tijd herinneren. Midden in de lockdown vanwege corona doen we alles thuis, in plaats van in het openbaar.

De hoofdfoto bij dit artikel lijkt recent. We zien immers onze koning en de woorden ’75 jaar vrijheid’. Toch is deze genomen in augustus 2019. Toen gaf Willem-Alexander het startschot voor de viering. Want vandaag, op 5 mei 2o20, viert hij de vrijheid thuis. Met Máxima en de 3 prinsessen.

Wat gebeurt er vandaag nog wél, zoal? We lichten enkele hoogtepunten uit:

Veel media staan stil bij de prachtige toespraak die Willem-Alexander gisteravond gaf. Lof alom, zijn woorden worden als sterk, raak en integer omschreven. De uitzending van de Nationale Dodenherdenking op tv trok dan ook miljoenen kijkers.

Het Vrijheidsvuur is gisteravond in Wageningen ontstoken en werd – in sobere estafettevorm – door 13 dragers verspreid over Nederland: voor iedere provincie een vrijheidsvlam. Heb jij al gegoogeld in welke stad de vlam in jouw provincie aankwam?

Het 5-mei-concert dat normaal gesproken op de Amstel, in Amsterdam, plaatsvindt, wordt vandaag eenmalig vanuit een lege foyer van theater Carré gegeven. Onder meer Roel van Velzen en Simone Kleinsma treden op.

Voor mensen met een andere muzieksmaak is er ook de ‘bevrijdingsvaartocht’ van dj Martin Garrix. Hij draait – al varend door de Nederlandse wateren – een set, deze is vanaf ongeveer 19:00 uur te volgen via zijn YouTube-kanaal.

Officieel mag vanaf zonsopkomst (dat was vandaag om 1 minuut over 6, om precies te zijn) de vlag worden gehesen. Hij mag – zonder wimpel – tot zonsondergang lekker blijven wapperen, vier de vrijheid!

Op radiozender FunX interviewt Ronnie Flex zijn eigen oma, over de oorlog.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzamelde verhalen van 75 Nederlanders, over wat vrijheid voor hen betekent. Genoeg leesvoer dus, voor deze middag.

Om 16:55 uur wordt iedereen verzocht ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ (het bekende lied van Ramses Shaffy) mee te zingen. Claudia de Breij nam hiervoor het initiatief en Roxeanna Hazes heeft er speciaal voor dit jaar een eigen versie van gemaakt. De oproep doet wat denken aan het idee van vorige week, om massaal tegelijkertijd het Wilhelmus te zingen. Dat was toen om 10:00 uur ’s ochtends.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Beeld: Instagram @koninklijkhuis