×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Miljoenen mensen keken naar Willem-Alexander op de lege Dam

  Alleen maar lof voor hoe de koning het aanpakte

  Miljoenen mensen keken naar Willem-Alexander op de lege Dam

  De Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en die op de Waalsdorpervlakte hebben wij elkaar 6,6 miljoen tv-kijkers getrokken. In Amsterdam gaf Willem-Alexander op een verder vrijwel lege Dam een prachtige toespraak.


  Willem-Alexander op de Dam

  Ook aansluitende programma’s, die in het teken stonden van de oorlog, konden rekenen op veel kijkers. Maar Willem-Alexander trok veruit het meeste publiek. Op het plein waar anders zo’n 20.000 mensen verzamelen om te herdenken, was hij nu in een zeer klein gezelschap te vinden. Op tv was goed te zien hoe de weinige aanwezigen afstand van elkaar hielden. En hoe alle kransen ter nagedachtenis werden gelegd door telkens hetzelfde duo: 2 scouts uit dezelfde familie.

  Niets dan lof

  De toespraak van de koning heeft veel lof geoogst. Onder meer op social media stroomden gisteravond en vandaag de reacties binnen. De woorden van Willem-Alexander worden vooral oprecht, raak en integer genoemd. Ook diverse journalisten, die verslag uitbrachten, en BN’ers zijn onder de indruk. Cabaretier en tv-persoonlijkheid Arjen Lubach merkte op: “ik heb hem nog nooit zo strak en echt horen spreken”.

  Jules Schelvis

  Bewondering was er ook voor het aanhalen van het zwijgen van Willem-Alexanders eigen overgrootmoeder, Wilhelmina. Zij bracht de oorlog grotendeels op veilige afstand door, in Londen. En verder was er natuurlijk veel aandacht voor Jules Schelvis. Een Joodse man die meerdere concentratiekampen overleefde en wiens getuigenis Willem-Alexander nooit meer zal vergeten, zo zei hij. De familie van Schelvis reageerde emotioneel, zij wisten niet dat de koning aan hem zou gaan refereren in zijn speech. Dochter Marianne noemt het “een prachtig eerbetoon aan mijn vader”.

  Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

  Bron: ANP. Beeld: ANP, Twitter @thomasacda, @arjenlubach, @LodewijkA

  5 mei 2020 - 10:02