Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

‘Besluit Amalia om nu niet bij corps te gaan, gaat in tegen traditie’

Vader, oma en overgrootmoeder waren gewoon lid van het corps, waar het er soms heftig aan toe ging.

Deskundige Peter Rehwinkel stelt dat Willem-Alexander eigenlijk al geen zin had in lidmaatschap van het corps, in zijn geval Minerva in Leiden, het oer-corps van Nederland.

‘Haar vader wilde niet studeren in Leiden en ook geen lid worden van een studentenvereniging. Uiteindelijk heeft hij beide wel gedaan. De kroonprinses gaat studeren in Amsterdam en niet bij een studentenvereniging. Ze doet dus eigenlijk wat haar vader zich had voorgenomen.’

Ook de keuze die Amalia deed voor Amsterdam breekt met een traditie, want haar voorgangers kozen voor de oudste uni van ons land, in Leiden, opgericht in 1575 door niemand minder dan Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands.

Beatrix studeerde rechten en sociologie aan de Universiteit Leiden. Dat vakkenpakket breidde ze uit met onder meer staatsrecht en economie. Ze behaalde de titel doctorandus, nadat ze met een 8,5 was geslaagd voor haar doctoraalexamen.

Toen Willem-Alexander studeerde, woonde hij in een studentenhuis aan het Rapenburg met drie huisgenoten. Hij studeerde in zes jaar af. De discipline die studeren met zich meebrengt vond Willem-Alexander lastig, gaf hij toe: ‘Als je er drie keer niet bent, heb je al een 1 voor aanwezigheid en dat cijfer bepaalt je eindcijfer voor 20 of 25 procent.’

De scriptie van de toenmalige kroonprins, waar hij een 8 voor haalde, ging over de Nederlandse reactie op het standpunt van de Franse generaal De Gaulle over de NAVO. Volgens zijn begeleider, de historicus Henk Wesseling, was Willem-Alexander ‘wel intelligent, maar geen intellectueel’. De scriptie ligt als enige in de eeuwenlange geschiedenis van de Leidse universiteit in een kluis en kan niet worden ingezien.

Willem-Alexanders liefdesleven en drinkgedrag werden daarentegen  breed uitgemeten in de roddelbladen. Het leidde tot twijfels over zijn geschiktheid voor het koningschap.

LEES OOK:

BREKEND: AMALIA BREEKT  MET CORPS

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: NOS