Beatrix Opent Museumvleugel Singer Laren Met Collectie Nardinc,prinses Beatrix Opent Museumvleugel Singer Laren Met Collectie Nardinc

Beatrix verspilt champagne

Prinses Beatrix doopte een nieuwe tulp. Dat ging ten koste van een glas champagne. Gelukkig bleef er nog genoeg over voor een slokje.

Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag op havezate Den Alerdinck in het Overijsselse Laag Zuthem met zichtbaar plezier het 250-jarig bestaan gevierd van Groei & Bloei. De prinses is sinds 1980 beschermvrouwe van de tuinvereniging, die vroeger de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde heette.

Beatrix liet zich na het feestprogramma in de boomgaard van de buitenplaats uitgebreid bijpraten en voorlichten bij de bloemschik- en educatiestands van Groei & Bloei. Voor haar tuinman op kasteel Drakensteyn nam ze het boek Grien geluk mee van tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. Die had haar eerst voorzichtig gevraagd of ze een lezer was. ‘Soms, hangt er vanaf’, hield de prinses zich op de vlakte.

Champagne

Beatrix staat als beschermvrouw in een lange koninklijke traditie. Koning Willem III nam de in 1872 opgerichte vereniging in 1875 al onder zijn hoede. Waarschijnlijk had dat te maken met het beheer van kroondomein Het Loo, waar destijds wel wat advies kom worden gebruikt, veronderstelde Edwin Olden, die de verenigingsgeschiedenis nog eens had uitgeplozen.

Na het overlijden van de koning in 1890 werd de taak overgenomen door de achtereenvolgende koninginnen, van Emma tot en met Beatrix. Die vertelde trots over haar parktuin, zoals ze het groen rond haar kasteel omschreef, en over haar moestuin in Italië.

Dat Groei & Bloei Nederland wil vergroenen juicht ze toe, maar: ‘U heeft nog veel te doen’.

Ter gelegenheid van het jubileum doopte prinses Beatrix samen met jongste verenigingslid Willem Poppe (20) een nieuwe tulp, de Groei & Bloei 150. ‘Een mooie tulp’, oordeelde Beatrix, maar ze vond het eigenlijk wel zonde dat ze haar glas over de uitbundige bos tulpen moest gieten. Gelukkig stond er nóg een glas klaar.

LEES OOK:

QUEEN EN HAAR CORGI’S IN GEVAAR

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP Beeld: ANP/Groei & Bloei