Ontwerp Zonder Titel (34)

Beatrix jarig!

Dat moet gevierd. Met een mooi nieuw portret. We duikelden ook nog wat leuke weetjes op.

Prinses Beatrix is vandaag 85 geworden, en dat wordt natuurlijk gevierd. Speciaal voor deze gelegenheid werd een nieuw portret gemaakt, met naast de prinses ook koning Willem-Alexander en kroonprinses Amalia.

Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd in 1938 geboren in Baarn, op paleis Soestdijk.

Van 1980 tot 2013 was ze koningin Beatrix, tot ze werd opgevolgd door haar oudste zoon Willem-Alexander.

Beatrix was getrouwd met prins Claus der Nederlanden, hij overleed in 2002.

Een paar leuke weetjes over prinses Beatrix:

-Na haar geboorte werd naar buiten gebracht dat ze een ‘flinke meid’ was.

-Volgens haar vader, prins Bernhard, hoor je haar naam eigenlijk uit te spreken met de klemtoon op de a.

-Haar naam betekent ‘zij die gelukkig maakt’

-Haar roepnaam was ‘Trix’.

-Behalve de Nederlandse heeft ze – dankzij familiebanden – ook de Britse nationaliteit. Ook al heeft ze nooit een Brits paspoort aangevraagd.

-Als eindexamengeschenk kreeg ze van haar vader een Fiat 1400.

-Dat Beatrix haar moeder als koningin zou opvolgen, was bij haar geboorte geen vanzelfsprekendheid. Pas in 1983 werd de Grondwet zo gewijzigd dat het oudste kind van het staatshoofd de wettige troonopvolger wordt. Tot dan was geregeld dat de oudste zoon altijd voorrang kreeg op een dochter. Pas nadat Juliana biologisch gezien geen kinderen meer kon krijgen, had Beatrix zekerheid dat zij de beoogd opvolgster was.

-Tijdens haar koningschap bracht Beatrix 54 staatsbezoeken. Drie dagen na terugkomst van haar laatste staatsbezoek, aan Singapore, kondigde zij haar troonsafstand aan.

-Sinds haar abdicatie voert Beatrix de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld met het predicaat Koninklijke Hoogheid.

Leestip

BESTEL HIER

Bron: Wikipedia Beeld: Koninklijk Huis