uitspraken van Máxima foto van ANP

4x beroemde uitspraken van Máxima

‘Hij was een beetje dom’ en meer gevleugelde uitspraken van onze koningin. Wat is ze toch leuk, hè?

Ze is ingelezen, geïnteresseerd en weet haar mond goed te roeren. Máxima staat haar mannetje wel. Niet zelden deed ze een uitspraak die verraste en de gemoederen – al dan niet tijdelijk – bezighield. We hebben 4 van de opvallendste uitspraken van Máxima voor je op een rijtje gezet.

‘Hij was een beetje dom’

In hun verlovingsperiode reageerde Máxima – tijdens een interview dat door bijna iedere Nederlander is gezien – op een blunder van haar aanstaande, Willem-Alexander. Die had op zijn beurt onhandige uitspraken gedaan over bronnen die over Videla, voormalig dictator in Argentinië, gingen. Overigens bleek later dat dit een ‘ingestudeerd’ zinnetje was! Máxima en Willem-Alexander kregen in die tijd tips van een topambtenaar om beter over te komen op beeld.

‘Dé Nederlander bestaat niet’

Máxima vertelde op zoek te zijn gegaan naar dé Nederlandse identiteit. Ze gaf aan geholpen te zijn door veel lieve deskundigen. En van alles van Nederland te hebben gehoord, geproefd en gezien. Maar kwam tot de conclusie dat ‘dé Nederlander’ niet bestaat. Ze bedoelde hier weinig meer mee dan dat Nederland te veelzijdig is om in één cliché samen te vatten. En gaf aan dat bijvoorbeeld ook ‘dé Argentijn’ niet bestaat. Toch ging de uitspraak eventjes een eigen leven leiden.

‘Ik vraag uw begrip, ik vind het moeilijk’

Na het overlijden van haar jongere zusje Inés – in 2018 – sprak Máxima in Groningen pers en andere aanwezigen toe. Haar bezoek aan het protonencentrum was het eerste werkbezoek na het verliezen van haar zusje. Ze zei: “Ik heb iets opgeschreven, misschien moet ik het lezen. Vandaag ben ik weer aan het werk na een moeilijke tijd. Ik ben blij dat ik dit bezoek aan het protonencentrum in Groningen heb kunnen doen, omdat het zo veel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing. Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en zij kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden.”

‘Ik sta niet stil bij beperkingen, maar bij mogelijkheden’

In een interview dat Máxima gaf aan de NOS zegt ze zich vrij te voelen om veel verschillende dingen te doen. Ze heeft vooral oog voor de mogelijkheden die ze heeft. Zonder te veel stil te staan bij eventuele beperkingen. Het is een uitspraak in de overkoepelende documentaire ‘Máxima. portret van een prinses’ – uit 2011.

Throwback

Nog even het ‘beetje dom’-moment terugkijken? Dat kan hieronder.

LEES OOK: 4x Máxima met handschoenen aan

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.

Beeld: ANP, YouTube @Alexis

#RoyaltyNL