Ontwerp Zonder Titel 2023 02 13t150548.706

Wat is dat? Het is QTrobot!

Erfgroothertog Guillaume laat zich bijpraten over Artificial Intelligence.

Artificial Intelligence (AI) – wij noemen het Kunstmatige Intelligentie – is tegenwoordig helemaal hip. Denk aan de computer die je scriptie schrijft, bijvoorbeeld.

Maar de invloed van AI reikt veel verder, en dus wilde Guillaume daar meer over weten.

Science fiction

Kunstmatige intelligentie is geen sciencefiction meer. Het is een onderwerp dat vandaag het publiek fascineert en hen aanspreekt over de toepassing ervan in het dagelijks leven.

In Luxemburg heeft het bedrijf LuxAI, opgericht in 2016, zich zeer snel op technologie gericht door een multidisciplinair team samen te stellen. Daarin hebben medische autismedeskundigen met robotica en IA-ingenieurs de Luxemburgse robot QTrobot gemaakt.

Guillaume ontmoette de oprichters, Dr. Pouyan Ziafati en Aida Nazari Khorram. Gesproken werd over de projecten van LuxAI en in het bijzonder over hun robot.

Autisme

QTrobot is ontworpen om sociaal en speels te zijn, leert en past zich aan specifieke behoeften, zoals die van kinderen met autisme. Het gebruik van de robot heeft het sinds 2017 mogelijk gemaakt om de effectieve ontwikkeling van de sociale vaardigheden van kleine patiënten te bevorderen.

Een mooi resultaat. Na het bezoek deelde de Prins zijn trots over deze  Luxemburgseinnovatie en meer in het bijzonder op deze veelbelovende technologie.

Leestip

BESTEL HIER

courgrandducale