FTM: ’troostmeisjes’ leverden koninklijk huis miljoenen op

Pijnlijke geschiedenis.

Het Koninklijk Huis en de Nederlandse staat zouden hebben geprofiteerd van het geld dat door zogenoemde ‘troostmeisjes’ in Japanse dwangbordelen is verdiend. Dat heeft het onderzoeksplatform Follow The Money zaterdag bekendgemaakt. Naar schatting gaat het om zo’n 156,5 miljoen euro.

Zo’n 70.000 jonge vrouwen werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tussen 1942 en 1945 gedwongen tot seks in leger- en marinebordelen. Met het geld dat ze daarmee verdienden financierde Japan de oorlog.

Na de oorlog stopten de banken en werd het kapitaal uitgekeerd aan onder meer het koninklijk huis, als grootaandeelhouder. Het onderzoeksplatform zegt dat het ‘met een conservatieve schatting gaat het om 25,76 miljoen gulden. Geïndexeerd over de periode 1945-2021 komt dat neer op ruim 156,5 miljoen euro.’

De Rijksvoorlichtingsdienst en woordvoerders van Financiën en Algemene Zaken hebben aan Follow The Money laten weten dat ‘wij niet hebben kunnen verifiëren wat er met het genoemde bordeelgeld gebeurd is en wie daarvan op de hoogte zou kunnen zijn’.

LEES OOK:

ZO WORDEN DE ZWEEDSE ROYALS NOG RIJKER DAN ZE AL ZIJN

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP