Former King Constantine Ii Of Greece Dies At 82

Geen staatsbegrafenis voor Constantijn

Griekse regering wil niet meewerken.

In Griekenland ligt het onderwerp monarchie nog steeds erg gevoelig. Dat blijkt weer, nu de regering pertinent weigert de overleden koning Constantijn een staatsbegrafenis te gunnen.

Een reden werd niet gegeven, maar laat zich raden. In de jaren ‘60 en ’70 verscheurde een strijd tussen royalisten en republikeinen het land. Met het afschaffen van de monarchie door de militaire dictatuur en de wederinvoering van de democratie keerde de rust weer, en het ligt voor de hand dat de huidige regering dat graag zo wil houden, ook al wilde de familie het anders.

De uitvaart en de bijbehorende afscheidsdienst vinden nu plaats op Tatoi, een voormalig landgoed van de Griekse koninklijke familie ten noorden van Athene.

Bij het paleis is ook een begraafplaats waar verschillende royals hun laatste rustplaats hebben gevonden. Zo bevindt zich hier het graf van prins Andreas, de vader van de Britse prins Philip, en zijn er vijf eerdere koningen begraven onder wie de in 1964 overleden koning Paul, de vader van Constantijn.

LEES OOK:

LAATSTE KONING VAN GRIEKENLAND OVERLEDEN

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron en beeld: ANP