Margrethe In De Achtbaan

Margrethe: Het spijt me

Maar degradatie kleinkinderen gaat gewoon door.

Koningin Margrethe heeft in een verklaring spijt betuigd over de commotie die is ontstaan over de degradatie van een aantal van haar kleinkinderen.

‘Er zijn de afgelopen dagen heftige reacties gekomen op mijn besluit over het toekomstige gebruik van titels voor de vier kinderen van Prins Joachim. Dit raakt mij natuurlijk.

Mijn beslissing heeft lang op zich laten wachten. Met mijn 50 jaar op de troon is het natuurlijk om zowel terug te kijken als vooruit te kijken. Het is mijn plicht en mijn wens als koningin ervoor te zorgen dat de monarchie met haar tijd meegaat. Dit betekent dat er van tijd tot tijd moeilijke beslissingen moeten worden genomen, en het zal altijd moeilijk zijn om het juiste moment te vinden.

Het dragen van een koninklijke titel brengt een aantal verplichtingen en taken met zich mee die in de toekomst aan minder leden van de koninklijke familie zullen toekomen. Ik wil deze aanpassing, die ik zie als een noodzakelijke waarborg voor de toekomst van de monarchie, in mijn eigen tijd doorvoeren.

Ik heb mijn besluit genomen als koningin, moeder en grootmoeder, maar als moeder en grootmoeder heb ik onderschat hoezeer mijn jongste zoon en zijn gezin zich hierdoor getroffen voelen. Het maakt een grote indruk en dat spijt me.

Niemand mag eraan twijfelen dat mijn kinderen, mijn schoonkinderen en mijn kleinkinderen mijn grote vreugde en trots zijn. Ik hoop dat wij als gezin nu de rust kunnen vinden om onze eigen weg door deze situatie te vinden.’

LEES OOK:

HEFTIGE VERANDERINGEN IN DEENSE MONARCHIE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Kongehuset