Christian

Kritiek op plannen prins Christian

Over een paar weken viert prins Christian zijn 18e verjaardag, maar een deel van de Denen is nu al boos.

Zowel op de officiële website als op sociale media heeft de Deense koninklijke familie details onthuld van het verjaardagsfeest voor de toekomstige troonopvolger.

‘Op zondag 15 oktober 2023 wordt Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Christian 18’, deelde het hof op Instagram, bij drie nieuwe portretfoto’s van de prins. De dag wordt gevierd met een wisseling van de wacht op Paleis Amalienborg, waar de prins zich bij zijn familie en koningin Margrethe op het balkon zal voegen.

Generatie

‘”s Avonds organiseert de koningin een galadiner waar de gasten een afspiegeling zullen zijn van de generatie van prins Christian.’ Koningin Margrethe zou om 17:00 uur een galaloterij organiseren en vertegenwoordigers uitnodigen van verschillende jeugdorganisaties in het land die zich bezighouden met sport, kunst en cultuur.

Dit galafeest op paleis Christiansborg leidt nu tot verontwaardiging onder de zogenaamde Deense minderheid, ongeveer 50.000 mensen met de Duitse nationaliteit in Sleeswijk-Holstein. Koningin Margrethe heeft in het verleden banden onderhouden met de districten waar zij wonen.

‘In roerige tijden is ons grensgebied een lichtend voorbeeld van hoe verschillende talen, culturen en tradities vreedzaam naast elkaar kunnen leven’, zei de vorstin in haar nieuwjaarstoespraak van 2023. Ze voegde eraan toe dat de Deense minderheid hier trots op kan zijn.

In de krant Flensborg Avis, die zowel in het Deens als in het Duits verschijnt, zegt historicus en koningshuisexpert Lars Hovbakke Sørensen dat de reden kan zijn dat het een zeer officiële gebeurtenis is:

Deens

‘Daarom wordt gezegd dat in deze officiële context het Deense koninkrijk wordt uitgenodigd om bijvoorbeeld politieke provocaties te vermijden. Het is de viering van de toekomstige vorst, die koning zal zijn van Groenland, de Faeröer en Denemarken, en ook al voelt de minderheid in Noord-Duitsland zich erg Deens, ze maken daar geen deel van uit.’

Hij denkt dat het verstandig is om ergens een grens te trekken – ook al wordt er op de Faeröer Eilanden en Groenland af en toe gesproken over afscheiding van Denemarken:

‘Er zijn misschien veel mensen van de Deense minderheid in Zuid-Sleeswijk die graag uitgenodigd hadden willen worden, en sommigen van Groenland en de Faeröer willen misschien niet uitgenodigd worden. Toch zijn er hier ook veel mensen die zich niet willen afscheiden. Het is belangrijk om een onderscheid te maken.’

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Bunte Illustrierte/Flensborg Avis/detdanskekongehus

#Royaltynl