Margrethe

Jarige Margrethe toegezwaaid op balkon Amalienborg

Koningin Margrethe lijkt er weer helemaal bovenop, Ook Joachim met kinderen op balkon kasteel Marienborg. Denen blij.

De Deense koningin Margrethe is zondag ter ere van haar 83ste verjaardag toegezwaaid door duizenden Denen. Zij hadden zich even voor het middaguur verzameld voor de balkons van het Paleis van Christiaan IX, een van de vier paleizen van kasteel Amalienborg in Kopenhagen.

Vreuge en spanning

De verjaardag was om een aantal redenen een dag waar Denen met een mix van vreugde en spanning naar uitkeken. De allerbelangrijkste vraag was of Margrethe in staat was een hele balkonscene te volbrengen.

Iets minder belangrijk, maar tegelijk verre van onbelangrijk, was de vraag wie er allemaal bij haar op het balkon zouden staan. Afwezigheid van tweede zoon Joachim en zijn gezin zou betekenen dat de strijd in de Deense monarchie gewoon doorging.

Maar gelukkig stonden zij er allemaal bij, en dat was een tweede reden voor Deense vreugde.

Rugoperatie

Het was de tweede keer dat Margrethe weer in het openbaar verscheen sinds een rugoperatie begin maart. Afgelopen woensdag keek ze in Fredensborg al naar de traditionele fakkeltocht door de stad. Ze was toen aanmerkelijk minder goed ter been. Margrethe had een stok nodig om zich in een uit een gereedstaande stoel te manoeuvreren.

Fun fact: Het was voor het eerst in vijf jaar dat de vorstin zich met haar verjaardag weer op deze locatie liet zien. In 2022 en 2019 vierde zij haar verjaardag op paleis Marselisborg in Aarhus. In 2020 en 2021 was er vanwege de coronapandemie geen balkonscène.

ANP

#Royaltynl