Margrethe Stele

Bijzonder verjaardagscadeau voor Margrethe

Het blijft lastig, een goed cadeau verzinnen voor een royal. In Denemarken is het gelukt.

Koningin Margrethe was blij verrast met een nieuw kunstwerk in de paleistuin van Marselisborg in Aarhus: een door kunstenaar Per Kirkeby gemaakte stèle.

‘De uit 1997 daterende stele van Per Kirkeby is een stukje natuur. in de natuur, en gehoopt wordt dat de stele in de toekomst een voorwerp van nieuwsgierigheid, verwondering, debat en plezier zal zijn voor zowel de koninklijke familie als de vele bezoekers van de Paleistuinen.’

Dat zei Karin Salling, vice-voorzitter van de Salling Stichtingen, die het werk schonken.

Bron: detdanskekongehus

De tuinen van Marselisborg Palace zijn open voor het publiek wanneer de koninklijke familie niet in het paleis verblijft. De tuin, die zo’n 13 hectare beslaat, werd begin 1900 aangelegd in Engelse stijl met grote gazons omringd door bomen en kleine vijvers. Destijds waren koningin Alexandrine en de tuinarchitect L. Chr. Diederichsen verantwoordelijk voor het ontwerp van de tuin. Tijdens de regeerperiode van de koningin hebben Hare Majesteit en prins Henrik hun eigen stempel gedrukt op Slotshaven, en bezoekers kunnen nu de tuin verkennen en een aantal beeldhouwwerken bekijken – waaronder verschillende van de prins zelf.

De twee meter hoge stèle van Per Kirkeby is geplaatst tussen de bomen en bloemperken bij de Slotshavense waterloopvijver. Eind volgende week zal het nieuwe beeld, dat niet alleen een geschenk is voor de Koningin, maar ook voor de vele bezoekers.

LEES OOK:

MARGRETHE OPENHARTIG OVER TROONOPVOLGING

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.