Jaime Margarita Carlos Anp

Broers Carlos en Jaime aanwezig bij bijzondere bijzetting in Parma

Afgelopen weekend waren Carlos en Jaime in Parma. Daar werden de stoffelijke resten van Alessandro Farnese (1545-1592) en zijn echtgenote Maria van Portugal opnieuw bijgezet in de familietombe. Lees even hoe en wat.

In de crypte van de Basilica di Santa Maria della Steccata werden de resten van deze Alessandro (ook: Alexander) en zijn Maria dus bijgezet. De stoffelijke resten waren vorig jaar uit de crypte gehaald om onderzoek te kunnen doen naar de doodsoorzaak van Alessandro. Mocht je weleens over de landvoogd hebben gelezen, dan wordt hij meestal aangeduid met ‘de hertog van Parma’, en ook landvoogd van de zuidelijke Nederlanden.

Alessandro was een kleinzoon van keizer Karel V. Lange tijd werd aangenomen dat hij vergiftigd was en zo aan zijn einde kwam. Het nieuwe onderzoek moet duidelijk maken of die lezing klopt. Er zijn nog geen resultaten bekendgemaakt. Het wordt als opmerkelijk beschouwd dat prinses Carlos en Jaime (beiden zoons van Irene) bij de bijzetting aanwezig waren. Met wat moeite kunnen zij hun bloedlijn terugvoeren naar Willem van Oranje, die juist een openlijk tegenstander van Alessandro was.

Overigens is ook de urn met stoffelijke resten van tante Maria Teresa van Bourbon-Parma bijgezet, op vrijdag al, in dezelfde crypte. Maria Teresa overleed vorig jaar aan de gevolgen van een coronabesmetting. Zij rust nu naast broer Carlos Hugo, Carlos’ en Jaimes vader, die in 2010 overleed.

Een archiefbeeld van Jaime, Margarita en Carlos:

Jaime Margarita Carlos Anp

En een foto van tante Maria Teresa, met nichtje Margarita en haar man Tjalling ten Cate.

LEES OOK:

In beeld: prinses Eléonore van België

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, ANP/EPA