Ontwerp Zonder Titel (65)

President Zwitserland bezoekt België

Zwitserland ligt maar op 360 kilometer afstand van België, gemeten van de grenssteden Aarlen en Bazel.

‘Onze beide landen kennen elkaar goed. Twee talen verbinden ons, maar ook de Europese geschiedenis, waarvan onze landen actief deel uitmaken’, zei koning Filip in het Kasteel van Laken bij het banket ter ere van het staatsbezoek van de Zwitserse bondspresident. Een  historische gebeurtenis want in de 192 jaar dat België als onafhankelijke natie bestaat, was dit pas het eerste staatsbezoek.

Zwitserland kent eigenlijk geen echt staatshoofd. Leden van de Bondsraad – de regering – nemen om beurten voor een jaar de taken van bondspresident op zich, naast hun gewone portefeuille als minister.

Boudewijn

Het aantal staatsbezoeken is daarom beperkt. De Belgische koningen Boudewijn (1930-1993) en Albert II daarentegen gingen wel op visite in Bern en koning Filip zelf bracht in 2017 een officieel bezoek.

Maar dat is maar de helft van het verhaal. De skihellingen rond Verbier kennen geen geheimen voor de Belgische Koning en zijn gezin en de laatste jaren is Filip ook steevast te vinden in Davos, waar hij samen met koningin Mathilde een deel van het Wereld Economisch Forum bijwoont.

Koning Filip maakte van zijn toespraak bij het staatsbanket voor bondspresident Ignazio Cassis van Zwitserland een toeristisch en historisch uitstapje, daarbij teruggrijpend op zijn eigen lange en bijzondere familiegeschiedenis met het Alpenland.

‘Zoals vele Belgen is ook mijn familie bezweken voor de charmes van uw land’, stelde de Koning.

Bron: Royalty