Mathilde Met Diadeem

Maffe traditie maakt van Mathilde weer peettante

In België zorgt een vreemde traditie ervoor, dat de koningin petekinderen heeft die ze niet eens kent!

Koningin Mathilde is voor de derde keer peettante geworden. Toch kent ze het kind helemaal niet. Daar zit een oude traditie achter.

Mathilde’s nieuwe petekind is een klein meisje uit de Brusselse wijk Molenbeek. Ze gaf het kind een zilveren schaaltje waarin een M is gegraveerd. Burgemeester Catherine Moureaux overhandigde het cadeau aan het meisje en deelde beelden van de ontmoeting op Facebook.

Het gekke is dat koningin Mathilde noch het kind, noch de familie kent.

Gebruik

Hierachter zit een gebruik uit de 19e eeuw.

Als een Belgisch koppel zeven kinderen van één geslacht heeft, mag het volgens de traditie het peterschap van het koningspaar aanvragen. Koningin Mathilde kan de zevende dochter van een gezin sponsoren, koning Filip de zevende zoon. Daarvoor moet het gezin wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het moet een antecedentenonderzoek ondergaan naar levensstijl en zeden. De Belgische koninklijke familie wil immers toekomstige schandalen vermijden.

Peettante

Koningin Mathilde en koning Filip hebben al vaker buitenlandse petekinderen geaccepteerd. De Belgische vorst werd in 2022 peetvader van een jongetje, wiens familie in 1993 uit Irak was geëmigreerd. Zijn vrouw werd peettante in 2017 en 2020. Een meisje kreeg ter ere van haar de naam Hylé-Mathilde. Alle petekinderen mogen vanaf 15 jaar hopen op een uitnodiging voor het legendarische kerstconcert in het paleis.

Koningin Paola werd 33 keer peettante door het gebruik. Maar aangezien minder koppels kiezen voor een uitgebreide familie, komt de traditie nog maar zelden voor.

Tip van de redactie: kleed je als een royal

Scherm­afbeelding 2023 02 01 Om 21.21.42
KLIK HIER
BESTEL HIER

Adelswelt