Belgium Royalty

Koninklijk jacht in de uitverkoop

Buitenkansje, nu van 1,95 voor 1,7 miljoen! Was 4,6!

Sinds vorig jaar staat de Alpa IV, het jacht van koning Albert en prinses Paola, te koop. Maar kopers zijn er nog steeds niet. Vandaar dat ze 2,5 ton van de prijs hebben afgedaan.

De Al(bert)pa(ola) kostte in 2009 maar liefst 4,6 miljoen en werd gebruikt op de Middellandse Zee, maar dat werd de afgelopen jaren steeds minder. Bronnen zeggen dat het in 2014 al te koop stond. Sinds vorig jaar wordt het via een Franse botenmakelaar aangeboden. Die heeft de prijs nu verlaagd.  

Vanaf het begin was er gedoe over het jacht. Albert kocht het middenin economische crisis, die heel veel Belgen hard raakte. Wat ook niet goed overkwam, was dat de monarch kort daarvoor zijn onderdanen op de vingers had getikt om wat hij de ‘materialistische samenleving’ noemde.

Het viel ook niet echt goed dat hij de enorme onderhoudskosten door de staat wilde laten betalen. Volgens royaltywatcher en econoom Thierry Debels kreeg Albert het zelfs zo geregeld dat de Belgische staat opdraaide voor zowat álle kosten van: ‘Hij kon zijn jacht destijds als militair vaartuig laten registreren, waardoor hij nooit inschrijvingsgeld heeft betaald. Ook de BTW viel weg bij de aankoop. En als ze ergens aanmeren, wordt het liggeld van de Alpa IV tevens gesponsord door de Belgische staat’, zei hij daar eerder over.

LEES OOK:

AU! PAOLA BREEKT ARM TIJDENS VAL

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Het Laatste Nieuws