Placeholder

Wereldwijd aandacht voor Hugo Klynstra

De toekenning van de prinsentitel en het gebruik van de achternaam van zijn vader aan Hugo Klynstra is wereldnieuws. Tot in Australië aan toe wordt melding gemaakt van de uitspraak van de Raad van State, die aan de 21-jarige uit Hummelo het recht gaf om binnenkort als prins Hugo de Bourbon de Parme zijn leven te vervolgen.

Buitenlandse media hadden wel moeite met alle details. Zo meldden Britse kranten dat de Nederlandse koninklijke familie er een telg bij heeft gekregen, hetgeen strikt genomen juist is – Hugo is een achterkleinkind van koningin Juliana – maar waarover de strijd tussen Klynstra en vader prins Carlos niet ging. Hij wilde de veel oudere en meer prestigieuze familienaam Bourbon-Parma.

Boulevardblad Daily Express meende vorige maand zelfs dat er sprake was van een 'liefdesbaby' en een overeenkomst tussen prins Carlos en Hugo's moeder Birgitte Klynstra dat haar zoon nimmer aanspraak zou maken op lidmaatschap van de koninklijke familie, naam of titel. De krant spreekt dan ook van 'contractbreuk'.

Dan hadden Spaanse kranten als El Mundo en El País het beter begrepen. Zij legden meteen de link tussen de aanspraken van Carlos' vader prins Carlos Hugo op de Spaanse troon, en Carlos' wens de lijn van troonopvolging helder te houden en niet af te wijken van de Huiswetten van het koninklijk en hertogelijk huis Bourbon-Parma. In de berichtgeving werd dan ook herinnerd aan het feit dat Carlos zijn in april 2016 geboren zoontje en toekomstig opvolger als familiehoofd, Carlos Enrique, officieel in Spanje is komen voorstellen.

Ook in onder meer Portugal, Hongarije, België, Duitsland en Italië werd aandacht besteed aan de juridische strijd tussen vader en zoon.