Britain Royalty Ve Day

Zó probeerde de queen haar privévermogen geheim te houden

Koningin Elizabeth zal een aardig saldo op haar spaarrekening hebben staan, daar zal niemand erg verbaasd over zijn. Hoeveel vermogen er echter precies is opgebouwd door de jaren heen, wilde zij koste wat kost geheim houden.

Afgelopen weekend nog konden we je melden dat Elizabeth met haar 69 (!) jaar op de troon vanaf dat moment de langstzittende vorst ter wereld was. En is. De 94-jarige werd al op 26-jarige koningin, nadat haar vader overleed, in 1952. En dat geeft haar ook al jaren de tijd om flink te sparen, te verdienen en te beleggen.

Over dat laatste, de aandelen van de queen en waar en hoeveel en voor welke bedragen dan, was decennialang geen duidelijkheid. Dat blijkt nu zo te zitten: in de jaren 70 verscheen er een nieuwe wet in Groot-Brittannië, eentje die openbaarheid van aandelenbezit moest afdwingen. Zodat bedrijven transparantie konden geven over wie er eigenlijk aandeelhouder was bij hen. Elizabeth liet haar advocaat echter een speciale clausule opnemen in die wet. De clausule zorgde ervoor dat sommige bedrijven géén identiteit van hun aandeelhouders hoefden prijs te geven. Onder meer staatshoofden en regeringen konden op die manier ‘geheim’ en anoniem blijven beleggen. Onder meer het daadwerkelijke vermogen van Elizabeth is hierdoor al die tijd niet volledig bekend geworden.

Experts schatten dat haar privévermogen uitkomt op honderden miljoenen ponden. Dat is in euro’s zelfs nog wat meer. Overigens verliep de geheime clausule wel in 2011. Maar het kantoor dat Elizabeths aandelen beheerde, is er 4 jaar geleden zelf mee gestopt. En sindsdien zijn er alsnog geen details over bekendgemaakt.

Elizabeth tijdens een balkonscène. De vorstin kan haar 69-jarig koninginschap vanwege corona niet groots vieren, maar gezegd wordt dat een en ander nog wel ingehaald gaat worden.

LEES OOK:

Prins Harry met James Cordon gespot in toeristendubbeldekker

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA