Britain Royalty Ascot

Bijzonder: Queen Elizabeth langstzittende vorst ter wereld

Zaterdag is de Britse Queen Elizabeth precies 69 jaar koningin van Groot-Brittannië. Daarmee is de 94-jarige de huidige langstzittende vorst ter wereld. Helaas kan dat niet groots gevierd worden vanwege de coronamaatregelen, maar de Britse regering wil volgend jaar wel groots uitpakken. In juni 2022 zal ze namelijk haar platina regeringsjubileum vieren en daarvoor staan al allerlei evenementen gepland.

De Queen moet nog even door wil ze het ‘wereldrecord’ van langst zittende vorst ooit op haar naam schrijven. Dat record staat nu op naam van ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV (1638-1715) van Frankrijk. Die zat 72 jaar en 110 dagen op de troon, maar hij werd in 1643 dan ook al op 4-jarige leeftijd koning.

Nummer twee op de ranglijst is de in oktober 2016 overleden koning Bhumibol van Thailand, die op dat moment zeventig jaar en 126 dagen regeerde. Derde is vorst Johann II van Liechtenstein, die in 1858 als 18-jarige aan de macht kwam in het ministaatje en die het zeventig jaar en 91 dagen volhield. Hij overleed in februari 1929. Elizabeth bezet nu de vierde plaats. Zij volgde op 26-jarige leeftijd haar vader koning George VI op. Hij overleed op 6 februari 1952 in zijn slaap. Elizabeth was op dat moment op staatsbezoek in Kenia.

LEES OOK:

4x royals in de sneeuw

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.