Elizabeth Lacht

Wel of geen Schotland-vakantie voor Elizabeth?

Ook in Groot-Brittannië zijn nog tal van coronamaatregelen van kracht. Het is nog maar de vraag of koningin Elizabeth deze zomer haar traditionele verblijf op Balmoral, in Schotland, kan doorzetten.

Momenteel verblijft de vorstin – met echtgenoot Philip (99) – op Windsor Castle. Voor die verandering van huishouden koos ze in maart al, vanwege de zich steeds verder ontwikkelende coronacrisis. Op Windsor is bijvoorbeeld minder personeel nodig dan op Buckingham Palace, iets dat zou kunnen helpen om de kans op besmetting met corona te verkleinen.

Reisbeperkingen

Maar omdat de zomer voor de deur staat en Elizabeth dan traditiegetrouw naar haar zomerverblijf in Schotland trekt, is de vraag momenteel: kan dat eigenlijk wel? Ook Elizabeth heeft zich te houden aan de richtlijnen en regels van de regering. Niet alleen de algemeen geldende, ook die specifiek voor haar leeftijdsgroep gelden. Momenteel wordt reizen nog afgeraden. Maar de lichte verwachting is wel dat de Britse regering enkele maatregelen, waaronder deze, gaat versoepelen binnenkort. Als de reisbeperkingen inderdaad worden opgeheven, is het vervolgens nog de vraag of het verstandig is voor de hoogbejaarde queen en haar 99-jarige man om – met de hele hofhouding – naar Schotland te reizen. Over prins Philips gezondheid is eerder al bekend geworden dat deze broos is. Hij zou bijvoorbeeld sowieso al de bruiloft van kleindochter Beatrice niet bijwonen. Haar bruiloft stond gepland voor mei, maar is verzet naar volgend jaar in verband met corona.

68 jaar zomeren in Schotland

Als Elizabeth en Philip wél besluiten naar Schotland te gaan, kan er ter plekke maar weinig van de doorgaans ‘vaste’ activiteiten plaatsvinden. Zo zal het lastiger worden familie en bekenden (vaak komt de premier een weekend logeren) te ontvangen. En zijn uitjes in de omgeving en bijvoorbeeld het bezoeken van de Highland Games ook nagenoeg uitgesloten, zo lijkt. Hierbij zouden de risico’s op besmetting simpelweg te groot zijn, óf de activiteiten mogen al niet eens georganiseerd worden. Het zou overigens een breuk met een 68-jaar-lange traditie zijn, want zo lang komen Elizabeth en Philip al aaneengesloten naar Schotland toe in de zomer. Meestal verblijven ze er lang: van eind juli tot begin oktober.

Elizabeth en Philip op een eerder moment samen, plus een foto van kasteel Balmoral in Schotland:

Lees ook:

Madeleine mist waarschijnlijk verjaardag van zus Victoria

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen