Britain Royalty

Dit land wil van Queen Elizabeth af

Het eiland Barbados heeft laten weten het nu echt te gaan doen: ze willen van de monarchie een republiek maken. Dat liet Dame Sandra Mason weten, de gouverneur-generaal van de Caribische eilandstaat. Koningin Elizabeth verliest dan een van haar ‘realms’.

Barbados heeft wel al een paar keer eerder gezegd de Queen te zullen afdanken, dus het blijft de vraag hoe serieus dit is. In 2015 bijvoorbeeld werd een volksraadpleging beloofd door toenmalig premier Freundel Stuart. Hij zag in de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid een goede gelegenheid om het dekolonisatieproces af te maken.

De premier had ook een aantal duidelijke argumenten. Waarom zou Barbados een “buitenlandse blanke vrouw” als staathoofd hebben “die de baan heeft gekregen omdat haar land Barbados ooit veroverde, die ook staatshoofd is van 15 andere landen, waaronder de meeste buurlanden, en die Barbados in 1989 voor het laatst bezocht?” Toch werd in 2016 het gouden jubileum van de onafhankelijkheid gevierd als monarchie. Met als eregast? Prins Harry. 

Gouverneur-generaal Mason zegt dat het nu echter serieus genomen wordt. “De tijd is gekomen om ons koloniale verleden voorgoed achter ons te laten. Barbadians willen een Barbadian staatshoofd. Dat is het ultieme blijk van zelfvertrouwen en wat we kunnen bereiken”, aldus Mason. Het is de bedoeling dat Barbados bij de 55e verjaardag van de onafhankelijkheid volgend jaar november een republiek is. Elizabeth, die van zeventien landen staatshoofd is, heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de verschillende landen zelf bepalen welke staatsvorm ze wensen.

LEES OOK:

‘Corona-editie’ Prinsjesdag trekt veel minder kijkers

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.