Dubbeldate: Spaans koningspaar luncht met president Macron en zijn vrouw

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje zijn woensdag in Parijs aangekomen. Ze trappen de dag af met een lunch met de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte op het presidentieel paleis.

Herdenking terrorisme

Het koppel is, ondanks het coronavirus, naar de Franse hoofdstad afgereisd vanwege de eerste nationale dag voor de herdenking van slachtoffers van terrorisme. Na de lunch reist het viertal naar het Trocadéro-plein voor een herdenking van de (Franse) slachtoffers van de terroristische aanslagen in Madrid op 11 maart in 2004 en andere terreurdaden. Bij de ceremonie op het plein zijn ook nabestaanden en Franse ministers aanwezig. Vanwege het coronavirus worden er in plaats van de 1200 zo’n 900 mensen verwacht.

LEES OOK:

Zelfgekozen datum

Macron koos zelf de datum van de eerste nationale herdenkingsdag. De president koos voor 11 maart omdat bij geen andere jihadistische terreuractie zo veel slachtoffers vielen. Door de aanslagen in Madrid kwamen 191 mensen om en raakten 1900 gewond.

Concert afgelast

Het Spaanse koningspaar zou dinsdagavond al een concert bijwonen ter nagedachtenis aan de slachtoffers, maar dat concert werd wel afgelast vanwege het coronavirus.

Bron: ANP. Beeld: ANP