Noorse koningin Sonja geniet van vaarvakantie

Maar op mooie plaatjes van de varende vorstin hoeven we niet te gaan zitten hopen, omdat het koningshuis deze trip beschouwt als een privé-aangelegenheid. Het weerhoudt particulieren er niet van met hun eigen boot de route van de koningin te varen.

Natuurlijk kiest ieder koninklijk huis zelf welke foto’s, video’s en mededelingen gedeeld worden. Middels een persbericht of steeds vaker via social media. In Nederland is een bekend voorbeeld de mediacode rondom de 3 prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Over hen mag weinig specifieks naar buiten worden gebracht voordat het officieel is goedgekeurd. Ook het plaatsen van foto’s van de prinsessen ligt aan banden; dat houdt de RVD netjes in de gaten. In de landen om ons heen zijn vergelijkbare maatregelen van kracht. Of soms wordt een tripje gewoon even ‘buiten beeld’ gehouden. Zoals nu met koningin Sonja het geval is.

De vrouw van koning Harald is aan boord van het koninklijke jacht KS Norge. En is waarschijnlijk in het gezelschap van een aantal goede vrienden. Ze vaart een route langs de kust van Noorwegen, een route die dus niet breed is uitgemeten en gedeeld met de pers, vooraf. Ook een woordvoerder van het Noorse koningshuis wilde niets anders kwijt dan dat Sonja geniet van een vaarvakantie en de details verder privé blijven.

Toch hebben Noren met een boot door waar de koningin vaart en wordt zij hier en daar vriendelijk begroet door haar landgenoten. Er zouden zelfs bloemen zijn gestrooid voor haar, rondom het jacht. En afgelopen vrijdag meerde ze aan in het kleine dorp Måløy, waar de zon uitbundig scheen en ze genoot van een stranddag. Daar bezocht ze ook de Urneskerk, die bijna 900 jaar oud is.

Een foto die eerder eens gedeeld werd op het Instagram-account van de Noorse royals laat goed zien hoe groot het is:

Jacht Noorwegen Sonja Harald
Jacht Noorwegen Sonja Harald

Lees ook:

Lekker meekijken: dit deden de royals afgelopen weekend

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Instagram @detnorskekongehus