Norway 2011 Terror Attacks Memorial

Mette-Marit zegt meer rust te ervaren door pandemie

De kroonprinses lijdt aan longfibrose en ze vertelt dat ze tijdens de coronacrisis de broodnodige rust heeft gekregen. “Voor mij was de pandemie een kans om een pauze te nemen die ik anders niet had gehad.”

Ze licht een en ander toe in het tv-programma Sommer i P2, van de Noorse publieke omroep NRK. Door haar ziekte is Mette-Marit snel vermoeid en ze gaf aan tijdens het ‘verplichte’ thuisblijven wat meer rust te hebben gekregen. Het knaagde tijdenlang aan haar dat ze juist door haar longfibrose niet meer alles kon doen dat ze wilde, maar afgelopen jaar kon ze alles op haar eigen tempo doen en dat voelde goed.

Op de dagen dat het toch slecht met haar ging, heeft ze zonder ‘een slecht gevoel’ kunnen bijkomen. Omdat ze bijvoorbeeld geen afspraak hoefde te verplaatsen of cancelen. “Het is wel raar dat ik me nu beter voel dan in de voorbije jaren”, zegt ze. Zelf denkt ze dat de pandemie haar de pauze gaf die ze anders niet had gehad.

Mette-Marits longfibrose is een chronische aandoening waarbij zuurstof niet goed wordt opgenomen. Het kan een benauwd of kortademig gevoel veroorzaken. Ze lijdt al enige jaren aan de ziekte en bracht het in 2018 naar buiten. Voor Mette-Marit is het steeds belangrijker geworden om vooral zichzelf te kunnen zijn en niet in de eerste plaats als kroonprinses te worden gezien.

Met Haakon mocht ze een paar weken terug een nieuw bezoekerscentrum openen. Dat deed ze met een grote glimlach en onder het genot van de zon.

Mette Marit En Haakon Knippen Lintje

LEES OOK:

Kijkers interview merken nieuwe look Charlene op

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Instagram @detnorskekongehus