Koninklijke familie uit Noorwegen is bij herdenking aanslagen Oslo en Utøya

Noorwegen herdenkt vandaag de terroristische aanslagen in Oslo en het eilandje Utøya. De aanslagen zijn vandaag precies tien jaar geleden. Er kwamen toen 77 – vooral jonge – mensen om het leven.

De dader, Anders Breivik, werd gedreven door extreemrechtse en racistische denkbeelden en pleegde op 22 juli 2011 een aanslag met een autobom in Oslo. Vervolgens vertrok hij naar een zomerkamp van sociaaldemocratische jongeren op Utøya, waar hij een bloedbad aanrichtte. Hij kreeg levenslang.

Herdenkingsplechtigheid

Kroonprins Haakon spreekt om 15:00 op het eilandje bijna 30 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. Op die plek vermoordde Breivik 69 mensen, van wie 61 mensen jonger waren dan 30 jaar. Eén van de eersten die Breivik doodschoot, was een stiefbroer van de huidige kroonprinses Mette-Marit.

Mette-Marit is met haar man, kroonprins Haakon, was vanmorgen ook aanwezig bij de eerste herdenkingsplechtigheid in Oslo om 09.00 uur. Koning Harald en koningin Sonja herdenken het drama twee uur later in de Dom van Oslo. Vanavond is er ook een herdenkingsplechtigheid in de hoofdstad met de koning en koningin en het het hele gezin van Haakon en Mette-Marit.

LEES OOK: PRINSES MARGRIET ONTHULT STANDBEELD VOOR CORONA SLACHTOFFERS EN ZORGMEDEWERKERS

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld en bron: ANP