Norway Attacks Memorial Ceremony

Koning Harald emotioneel na bezoek aan regio aardverschuiving

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Noorwegen werd opgeschrikt door een verschuiving van kleigrond. Meerdere mensen raakten vermist en er zijn zelfs doden gevallen. Koning Harald bezocht met zijn vrouw Sonja en zoon Haakon de regio.

Gjerdrum heeft een drama meegemaakt. De grond verschoof er na hevige regenval, waardoor huizen instortten en weggleden. 10 mensen raakten vermist en daarvan zijn er – naar we nu weten – 6 dood gevonden. Harald bezocht het rampgebied. “We hebben een bewogen dag achter de rug. Ik heb moeite om dingen te zeggen, want dit is absoluut verschrikkelijk”, zei Harald, duidelijk aangeslagen.

De koning, die vergezeld werd door zijn vrouw Sonja hun zoon en kroonprins Haakon, sprak met evacués en familieleden van getroffenen. Ook werden ze bijgepraat door hulpverleners, over de huidige situatie. Naast de vermisten en doden, raakten ook 10 mensen gewond. Sonja zegt: “We hebben een zeer goed inzicht gekregen in het werk dat is verricht bij de hulpdiensten. Het is erg indrukwekkend. Het maakte een enorme indruk.”

Volgens het koningspaar voelden zij zich, ondanks alles, erg warm ontvangen door de 7000 inwoners van Gjerdrum. Het bezoek vond gisteren plaats. De 3 kwamen net voor 11 uur aan, waarna eerst een korte ontmoeting met de burgemeester plaatsvond. En ze daarna werden geïnformeerd over de nog altijd actieve reddingsoperatie. Hierna ontmoetten Harald en Sonja een deel van de evacués en Haakon een ander deel.

Ook werd een bezoekje gebracht aan de plaatselijke kerk

Norway Landslide Royalty

Harald draagt een mondkapje en gebruikt een wandelstok

Noorse Royals In Rampgebied Januari 2021 Instagram Screenshot

LEES OOK:

Eenzame jaarwisseling voor koning van Tonga

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA