China Tonga Diplomacy

Een eenzame jaarwisseling voor koning van Tonga

Dit jaar heeft koning Tupou VI van Tonga een eenzame jaarwisseling beleefd. Het Pacifische eilanden koninkrijk loopt twaalf uur voor op Nederland, dus het is daar inmiddels al 2021. Bijna de hele familie van de koning verblijft in het buitenland en kan vanwege de strenge coronamaatregelen niet zomaar terugkomen. Hoewel er nog geen besmettingen met het virus zijn vastgesteld, hebben de eilanden op 23 maart de grenzen gesloten. Het gewone vliegverkeer is daardoor ook stil komen te liggen.

Koningin Nanasipau’u strandde daardoor in Auckland waar ze op bezoek was bij haar jongste zoon prins Ata die in Nieuw-Zeeland studeert. Tot nu toe heeft de koningin nog geen gebruikgemaakt van de enkele repatriëringsvluchten die de afgelopen maanden van Nieuw-Zeeland naar Tonga zijn gevlogen. Volgens de krant Matangi Tonga is ze dat binnenkort wel van plan, samen met prins Ata. Bij terugkeer moeten ze dan wel in quarantaine.

De overige leden van het koninklijk gezin bevinden zich in Australië. Kroonprins Tupouto’a ‘Ulukala, zoals zijn officiële benaming luidt, is in Canberra waar hij een mastersopleiding volgt aan de nationale universiteit van Australië. Vrouw en kinderen zijn bij hem en ook zijn zus, prinses Angelika, verblijft in de Australische hoofdstad. Zij is ambassadeur van Tonga. Koning Tupou ging oudejaarsavond – Tonga loopt twaalf uur voor op Nederland – naar de speciale kerkdienst in de Centenary Church in Nuku’alofa, de kerk waar hij ook is gekroond. Hij had daar wel gezelschap van zijn zus prinses Pilolevu, die eerder deze week namens de Nederlandse prins Constantijn een van de Prins Claus-prijzen uitreikte aan winnares Tuna Fielakepa.

LEES OOK:

4x feestelijke outfits van de royals

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.