Deze vorst zit al 30 jaar op de troon

In Scandinavië viert deze koning – samen met zijn vrouw, de koningin – dat hij al maar liefst 3 decennia staatshoofd is. Hij heeft te kampen met fikse gezondheidsproblemen, maar kan gelukkig altijd rekenen op zijn zoon voor het waarnemen van royal duties.

Het is niet niets, een dergelijk jubileum. Kijk, queen Elizabeth is ook de queen als het gaat om lang(st)zittende vorsten, maar Noorse Harald doet ’t zeker ook niet verkeerd zeg! 30 jaar lang al is hij koning van Noorwegen. De koninklijke familie van het land ligt – algemeen beschouwd – goed. En zoon Haakon heeft in de voorbije paar jaar al mogen laten zien een waardig troonopvolger te zijn. Hij nam al diverse malen publieke optredens en werkbezoeken waar namens zijn vader. Harald kampt namelijk al enige tijd met gezondheidsproblemen.

Gisteren viel het jubileum officieel, want Harald werd op 17 januari precies 30 jaar geleden tot koning gekroond. In een dankwoord, gericht aan het Noorse volk, bedanken hij en Sonja vooral voor ieders gastvrijheid. Ze voelen zich – “ongeacht de gelegenheid” – altijd erg welkom, als ze op werkbezoek gaan. Verder geeft Harald de Noren allerlei complimenten. Hij noemt ze “creatief en vol moed en doorzettingsvermogen”.

Het Noorse hof deelde speciaal voor het 30-jarig jubileum nieuwe foto’s van Harald en Sonja:

Harald 30 Jaar Op De Troon Foto 1
Harald 30 Jaar Op De Troon Foto 2
Harald 30 Jaar Op De Troon Foto 3

LEES OOK:

Prins William ziet licht aan het einde van de tunnel

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @detnorskekongehus

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen