Norway Royalty

Bijzonder! Niet de koning maar kroonprins Haakon leest dit keer troonrede voor

Vrijdagmiddag heeft kroonprins Haakon de 165e sessie van de Storting, het Noorse parlement, geopend. Hij deed dat in plaats van zijn vader koning Harald die sinds vorige vrijdag met ziekteverlof is. Koningin Sonja vergezelde haar zoon naar het parlement.

Er stonden slechts twee zetels op het podium van de zittingszaal van de Storting: de troonzetel, waarvoor Haakon ging staan en de gebruikelijke zetel voor de koningin. Meteen na aankomst en het door een koor zingen van Kongesangen, het koningslied, kreeg Haakon de tekst van de troonrede overhandigd.

De prins las de regeringsvoornemens, waarin uiteraard veel aandacht was voor de gevolgen van de coronapandemie, voor vanachter een lessenaar. Alle leden van de Storting en de regering bleven daarbij naar Noors gebruik staan. Anders dan op Prinsjesdag in Nederland hielden de aanwezigen geen anderhalve meter afstand aan en werden geen mondkapjes gedragen. Parlementsvoorzitter Tone Wilhelmsen Trøen, die na Haakon het woord voerde, besloot haar toespraak met ‘God beware Noorwegen en de Koning’. Daarna volgde het Noorse volkslied.

Het was voor het eerst sinds 1990 dat niet de koning maar de kroonprins het parlement opende. Destijds nam toenmalig kroonprins Harald de honneurs waar voor zijn zieke vader koning Olav V. Nu was het Harald zelf die met ziekteverlof is na een ziekenhuisopname met ademhalingsproblemen vorige week vrijdag.

LEES OOK:

Japans koningspaar praat over de coronacrisis en het onderwijs

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.